نشست صمیمی رئیس سازمان سینمایی کشور با مدیران سینماها و آموزشگاهها، فیلمسازان و فعالان سینمایی استان خوزستان برگزار شد.
به گزارش ادارهکل روابط عمومی سازمان سینمایی، این نشست در محل اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی خوزستان برگزار شد و فعالان سینمایی استان مشکلات و نقطه نظرات خود را ارائه دادند.
در ابتدای این نشست مدیرکل بنیاد حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس خوزستان گفت: بزرگترین گنج ما دفاع مقدس است که ۸۰ درصد آن در خوزستان اتفاق افتاد.
سردار عبدالرضا مرادحاجتی اظهار کرد: امروز کنار گنجهای بیمانندی هستیم که خوزستان به لنز، قلم و دوربین این افراد زنده است.
مدیر کل بنیاد حفظ آثار در نشر ارزشهای دفاع مقدس خوزستان گفت: امسال ساخت دو فیلم «دستهای ناپیدا» و «نبرد در مگاسیس» را که اسم آن به «فرمانده جندی شاپور» تغییر کرد، آغاز کردهایم اما فیلم «علی هاشمی» هنوز روی زمین مانده است.
وی خطاب به اهالی سینمای خوزستان عنوان کرد: در حوزه دفاع مقدس هرچه توان داشته باشیم در خدمت هنرمندان سینما میگذاریم.
مدیر کل بنیاد حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس خوزستان بیان کرد: یکی از دلایلی که سبب شده اکنون در این حوزه مشکلاتی داشته باشیم شاید به دلیل آن است که با هم نمینشینیم و کمتر با یکدیگر صحبت میکنیم.
سردار حاجتی ادامه داد: یک استان صنعتی هستیم اما هیچگاه یک دست نبودیم که بتوانیم امکانات صنعتی را در اختیار هنر بگذاریم و از قاب دوربین، این را به دنیا نشان دهیم.
وی افزود: بزرگترین گنج ما دفاع مقدس است که ۸۰ درصد آن در خوزستان اتفاق افتاد اما من کمتر دیدم که کارگردانی در این حوزه به سراغ من بیاید، درد و دلی داشته باشد یا چیزی طلب کند.
مدیرکل بنیاد حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس خوزستان تصریح کرد: در حوزه کودکان در بخش دفاع مقدس فقیر هستیم و نتوانستیم در این زمینه کار کنیم.
در ادامه این نشست محمد خزاعی ضمن مهم خواندن توجه به مسائل اقتصادی سینما بر لزوم تمرکز بر شاخصهها و مختصات فرهنگی و معرفتی سینما تاکید کرد و گفت: باید بر مبانی محتوایی سینما تاکید و سینمای معرفتمحور تقویت شود.
رئیس سازمان سینمایی کشور با بیان اینکه ۲۳۳ سالن سینما در دولت سیزدهم به ۵۷۰ سالن سینمای کشور اضافه شده است، افزود: تا پایان این دولت تعداد سالنهای سینمایی کشور به ۱۰۰۰ سالن سینما میرسد که این امر یک رکورد محسوب میشود.
در ادامه خزاعی به مصوبه شورای عالی سینما برای برخورداری شهرهای بالای ۱۰۰ هزار نفر جمعیت از سالن سینما و برنامهریزیهای انجام شده در این زمینه، اشاره کرد
وی رفع مشکلات سینمادارانی که چند سال اخیر به دلایل مختلفی همچون شیوع بیماری کرونا اشاره کرد و ادامه داد: با اقدامات انجام شده و برنامهریزیهای مختلف حدود ۶ ماه است که آرامش بر سینمای ایران حاکم و بخشی از مشکلات این حوزه برطرف شده است و امروز میتوان به توسعه سینما، تولید محتوا، حوزه بینالملل و جشنوارهها پرداخت.
خزاعی بر توجه به مسائل اقتصادی سینما باید بر مبانی محتوایی سینما و تقویت سینمای معرفتمحور تاکید کرد.
بدنه سینمای حرفهای کشور از تهران نیست
خزاعی پوستاندازی در سینمای کشور را منوط به توجه به سینمای استانها دانست و عنوان کرد: بدنه سینمای حرفهای کشور از تهران نیست بلکه اکثر هنرمندان و بزرگان سینمای کشور از شهرستانها برخاسته و رشد کردهاند.
معاون وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی از هنرمندان خواست در جهت ارتقای سطح فرهنگی کشور در حوزههای مختلف همت خود را به کار ببندند.
وی لازمه فعالیت هنرمندان در استانها و جلوگیری از مهاجرت آنان به تهران را، تحقق عدالت فرهنگی که بخشی از آن توزیع عادلانه امکانات و تجهیزات میان همه استانهای کشور است عنوان کرد.
خزاعی یکی از دغدغهها و اولویتهای مهم سازمان سینمایی کشور را توجه جدی به استانها برشمرد.
وی با بیان اینکه همه ظرفیتها نباید در تهران متمرکز باشد، بیان کرد: ۶ هزار هنرمند در خانه سینما عضو هستند اما در مقابل۲۰ هزار هنرمند در سراسر کشور در حوزه سینما فعال هستند از این رو ما خانواده سینمای ایران را ۲۶ هزار نفر میدانیم که باید نگاه جامع و کاملی به همه این خانواده وجود داشته باشد، بر اساس همین دیدگاه نیز بخش عمده برنامهها در سازمان سینمایی توجه به استانها است.
تخصیص 70 درصد اعتبارت انجمن سینمای جوان ایران به استانها
خزاعی گفت: انجمن سینمای ایران ۷۰ درصد اعتبارات خود را به شهرستانها اختصاص داده است و همچنین برای مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی و بنیاد سینمای فارابی، مدیر امور استانها برای رسیدگی به استانها و حمایت از فیلمسازان استانی اختصاص داده شده است.
وی مسئله تهیهکنندگی را یکی از چالشهای استانها عنوان کرد و توضیح داد: در این زمینه آییننامه تهیهکننده استانی مدون شده و به زودی ابلاغ میشود که بر این اساس به تهیهکننده استانی مجوز داده میشود.
رئیس سازمان سینمایی کشور با اشاره به ساماندهی آموزشگاههای سینمایی سراسر کشور گفت: تدوین طرح درس، رتبهبندی، اعطای کارت صلاحیت تدریس و برگزاری نخستین جشنواره فیلم آموزشگاهی در سال جاری از جمله اقدامات انجام شده در این زمینه است.
به گفته وی تا پایان سال جاری تجهیزات مورد نیاز دفاتر سینمای جوان کشور خریداری و میان آنها توزیع میشود و بنیاد ملی انیمشین نیز از سال آینده آغاز به کار خواهد کرد.
خزاعی از هنرمندان استانی خواست از نمایندگان مجلس استان خود بخواهند که بودجه استانی برای سینماگران مصوب کنند تا هر استان برای توسعه سینما، تولیدات سینمایی خود از بودجه مجزا برخوردار باشد.
رفع مسکن سینماگران، بیمه بازنشستگی، تقویت تشکلهای صنفی در استانها، توجه به حوزه بین الملل، تجهیز برخی زیرساختها، رفع مشکل تهیه کنندگی وکارگردانی در استانها، تخصیص بودجه حمایتی به فیلمهای شهرستانی از دیگر مواردی بود که از سوی رئیس سازمان سینمای کشور به آن پرداخته شد.
وی اضافه کرد: در تمام مراکز حتی در حوزه زیرساخت توجه جدی به استانها شده است، به طوری که همین الان در آستانه افتتاح ۵۰ سینما در شهرستانها هستیم که با کمک مستقیم خودمان انجام شده نه بخش خصوصی، این دستاوردها مربوط به سفرهای استانی بوده که در سال ۱۴۰۲ داشتهام.
رئیس سازمان سینمایی کشور اظهار کرد: در هر استانی که قول دادهام سینمای آن را افتتاح کنم یا زیرساخت انجام دهم، اکنون در مرحله افتتاح آن هستیم اما قسمت شد که در اواخر سال ۱۴۰۲ به خوزستان سفر کنیم و امیدواریم تحقق وعدههای ما در ۱۴۰۳ قطعاً انجام شود.
خزاعی عنوان کرد: مسئله دیگر که در استانها دیدم و احساس کردم که در این مورد دچار مشکل هستیم، بحث تهیهکنندگی است. ما نمیتوانیم بگوییم قرار است فیلمسازی در استانها رونق گیرد بعد یک فیلم ساز مجبور شود به تهران مراجعه کند و درصد اعظمی از بودجه و اقتصاد خود را در اختیار یک تهیهکننده بگذارد تا در نهایت بتواند یک فیلم بسازد، در حالی که در استانها به تهیهکنندههای استانی اعتماد بیشتری دارند.
وی افزود: با شورای عالی تهیه کنندگان هماهنگیها انجام شده فیلمی که در استان و دغدغههای استان باشد قطعاً مجوز داده خواهد شد پس این اقدام بزرگی در جهت تحقق گفتههای بنده است.
رئیس سازمان سینمایی کشور با نقد شیوه ورود کارگردانان اول به سینما در گذشته خاطرنشان کرد: شیوه ورود به کارگردانی، پول محور و سرمایه محور بوده است، کارگردانها باید سرمایهدار داشته باشند تا بتوانند فیلم تولید کنند و اصلاً به عنوان کارگردان جای اینها را ارزیابی نمیکردند اما امروز بنیاد سینمای فارابی مجوز دارد، سایت جدا دارد، برای کسانی که میخواهند کارگردان اولی مجوز بگیرند و این ربط به سرمایه آنها ندارد. بلکه آنها ثبت نام میکنند، نمونه آثار میفرستند و در یک شورای تخصصی بررسی میشود اگر در مرحله اول امتیاز بیاورد مرحله دوم برای ساخت شروع میکنند.
خزاعی ادامه داد: سال گذشته بیش از ۵۰۰ هنرمند مختلف از سراسر کشور ثبت نام کردند و بیش از ۸۰ نفر پروانه کارگردانی اول گرفتند. لذا اینها اقداماتی است که در استانها انجام میشود.
وی با بیان اینکه در آموزشگاههای سینمایی طرح درس نداشتند، تصریح کرد: هر آموزشگاهی برای خودش یک برنامه تدریسی داشت اما اکنون طرح درس، رتبهبندی میشود و کارت سبز داده میشود که هیچ وقت در کشور اینگونه نبوده است و هر کسی میآمد میتوانست مدرس باشد بدون اینکه سابقه و رزومه آن بررسی شود.
رئیس سازمان سینمایی کشور ادامه داد: اکنون جشنواره آموزشگاه برگزار میشود، با نگاه جدید استعدادهایی داریم که نوپا و نوآموز هستند و در آموزشگاهها فعالیت میکنند.
وی در خصوص شهرهایی که سینما ندارد بیان کرد: در شورای عالی سینما در ۲۰ شهریور ماه مصوب شد تمام شهرهای بالای ۱۰۰ هزار نفر در سفرهای استانی مصوب میشود که به هر استان مبلغ ۳۰ تا ۵۰ میلیارد تومان تسهیلات دهند، در صورتی که قبلاً این چنین نبوده است.
وی با اشاره به بحران ها و چالش ها از بدو ورود افزود: البته ۶ ماه است که ما آرامش داریم یعنی از روزی که بنده وارد سینما شدهام هر روز بحرانهای متعدد داشتهایم و اکنون حل شدهاند که ما میتوانیم به تولید محتوا، مبانی توسعه، حوزه بینالملل، جشنوارهها و همه مبانی که در حوزه سینما نیاز داریم فکر کنیم.
خزاعی گفت: شاید شما دغدغه بیمه بازنشستگی را نداشتید اما هنرمندانی داریم که بالای ۶۰ سال سن دارند و حداقل بیمه در این سالها برای آنها رد شده است و تا به حال کسی فکری به حال آنها نکرده، یک هنرمند برجسته تاریخ سینمای ایران که ما به آن افتخار می کنیم باید با حداقل حقوق پایه بازنشسته شود؟ لذا با تأمین اجتماعی جلساتی برگزار کردیم. منتظر یک لایحه هستیم تا مجوز بگیرند که ما بتوانیم در سه تا چهار سال آخر به هنرمند اجازه دهیم هر چقدر میخواهد پول بیمهاش را ارتقا دهد که با حقوق خوب بازنشسته شود؛ در واقع همه این کارها به موازی در حال انجام شدن است.
رئیس سازمان سینمایی کشور خطاب به اهالی سینمای خوزستان عنوان کرد: دغدغههایی که دارید همه محترم و درست است، در همه استانها مطرح میشود، همه سرمایههای انسانی خوب هستند که این سالها به این سرمایهها کم توجهی شده، شاید من هم نتوانم همه چیزهایی که مد نظر شما است محقق کنم ولی در حال حاضر میتوانم چند وعده به شما بدهم.
خزاعی ادامه داد: وعده اول اینکه بعضی از زیرساختها را تجهیز کنم، دوم مشکل تهیه کنندگی و کارگردانی در استانها را مرتفع کنم. وعده دیگر اینکه بنیاد پویانمایی تأسیس شود و شما بتوانید از آن بهره بگیرید، دیگر اینکه وجه صنفی در استانها تقویت شود و مورد آخر، بحث تولید فیلم سینمایی است که خیلی از شماها دغدغه آن را داشتید و بارها آن را بیان کردهایم که در همه استانها مطرح میشود.
رئیس سازمان سینمایی کشور خطاب اهالی سینمای خوزستان بیان کرد: از نمایندهها بخواهید بودجههای استانی مصوب کنند تا هر استان بودجه مجزا برای تولید و توسعه سینما داشته باشد آن وقت مشکل همه شما مرتفع میشود و ما در تهران حق دخالت در این بودجه را نداریم.
گفتنی است در این سفر یک روزه به استان خوزستان، محمدرضا سوقندی مدیر کل امور حقوقی، عملکرد استانها و مجلس سازمان سینمایی، یزدان عشیری مشاور رئیس سازمان و مدیرکل روابط عمومی سازمان سینمایی و مهدی آذرپندار رئیس هیئت مدیره و مدیرعامل انجمن سینمای جوانان رئیس سازمان سینمایی را همراهی کردند.